Skip to main content  
 
 

 

Golden Lane playground

Golden Lane Montage

​The Golden Lane Estate is a Grade II listed post-war housing development. The need to refurbish the playground was identified through resident consultation.

A resident-led design approach was chosen to ensure community ownership and there was close consultation with Historic England and City Planning Officers to ensure the design would respond well to the listed environment. Option appraisal workshops were held with residents with City planning officers and statutory consultees (Historic England and 20th Century Society). These led to a final design option which went to public consultation in December 2015 and Planning and Listed Building consent was granted in April 2016. The Design Engagement Summary (3.5MB) includes further information on the design engagement and history of the playground.

The project will raise the level of the playground to provide a step-free entrance from the podium to enhance its accessibility and visibility. The northwest opening in the wall will be widened to accommodate prams and wheelchairs and will become the new main entrance. The design provides a balance of active play and imaginative play. There will be three play spaces:

  • A podium-level pathway following the edge of the existing perimeter wall which includes play elements and introduces new planting – for further details, please refer to the plan (314KB);
  • A central area that is gently sloped to convey the historic topography with the use of high quality natural stone; it includes a slide and large climbing frame and seating area for parents and carers;
  • A second slide and a tunnel will be incorporated into the existing stepped entrance on the north side, providing additional play experience. 

Works started in June 2017 and you can read the latest news on the progress of the works in our ebulletin

Published:
25 May 2017
Last Modified:
29 September 2017

Notifications